Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta a Magyar Időknek, hogy a szolgáltató szektor több szereplője számára is kötelezővé tennék a gépi nyugtaadást a közeljövőben. 

– Az utóbbi időkben nagyjából kétszázezer új típusú kasszát állítottak rendszerbe, ám szó volt arról, hogy hamarosan újabb vállalkozások számára írják elő a készülékek beszerzését. Mikor és mely ágazatok szereplőire terjeszti ki a kormányzat a kötelezettséget?
– A lépés megtételekor körültekintően szeretnénk eljárni, így egyeztetéseket folytatunk a kereskedelmi és iparkamara képviselőivel a legfontosabb részletekről. A jelenlegi tervek szerint a szolgáltatószektor számos szereplője használhat a jövőben online pénztárgépet, a jogszabály tervezetét már szövegezi a tárca. Az érintettek között lehetnek a szervizek, a gépjárműalkatrész-kereskedők, a pénzváltók, a masszőrök, de megvizsgáljuk annak lehetőségét is, érdemes-e előírni, hogy diszkókban, fitneszklubokban is online kasszával állítsák ki a nyugtát. Két további mozzanatot emelnék ki a folyamat kapcsán. Fontos, hogy az érintetteknek megfelelő idő áll majd rendelkezésükre a készülékek beszerzéséhez. Célunk, hogy a következő évet már minden vállalkozás úgy kezdhesse meg, hogy tudja: kell-e új berendezést vennie, s ha igen, mikorra kell azt rendszerbe állítania. Emellett lényeges az is, hogy az állam – ha szükséges – mérlegelni fogja, nyújtson-e anyagi segítséget az érintetteknek a pénztárgépek megvásárlásához.


– A feketézés elleni fellépéshez szükség lehet más informatikai megoldás bevezetésére is?
– Azt gondolom, igen. Az online pénztárgépek működési elvét követheti az étel- és italautomaták bekötése az adóhivatalhoz – szeretnénk elérni, hogy a hatóság pontos információk­hoz jusson arról, mekkora készpénzforgalmat bonyolítanak le az országban üzemelő efféle készülékek. Megfogalmazódott emellett két másik szakmai elképzelés is. Az egyik a cégek számlázási rendszereit kapcsolná össze az adóhivatal adatbázisaival, a másik pedig – amely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától jött – a vállalkozások készleteiről készült nyilvántartásokat csatlakoztatná a hivatal rendszeréhez. Az elképzelések napirenden vannak, jelenleg a világban sikerrel alkalmazott hasonló módozatokat vizsgáljuk. Annyit azonban hangsúlyoznék: sokkszerű intézkedések nem várhatók, az új elektronikus rendszerek bevezetése kellő előkészítés után és a fokozatosság elvét szem előtt tartva képzelhető el. Hozzáteszem azt is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása – a gazdasági növekedéssel együtt – akár sok száz milliárdos többletbevételt is hozhat.


Ezúttal a szervizeknek, a pénzváltóknak, a masszőröknek és az autóalkatrész kereskedéseknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy megismerkedjenek az online pénztárgépek világával.

2015 SZE 30 16:30:00/